Dagbok - Juli

1 juli, söndag
Det är egentligen inte Emils födelsedag men vi har bestämt oss för att fira Emil ändå eftersom vi alla är hemma och det finns några vänner som är kvar i Zürich. Emil blir som vanligt glad över alla sina presenter, till och med gummistövlarna. Han blir så glad över gummistövlarna att han på kvällen säger:
-Jag vill sova i dom här!
En liten egenhet som han har börjat med nu i samband med födelsedagen är att när man frågar honom hur gammal han är så vill han inte säga det utan han vill visa, så när han pratade med Carina i telefon och hon frågade honom om han fyllt år så sade han:
-Jag skall visa, och började sedan pilla med sina fingrar.
Carina kunde säkert se honom framför sig...

6 juli, fredag
Cilla och Patrik kommer för att stanna här under helgen. Vi käkar en liten pasta gratäng och sedan går Bodil, Cilla och Patrik ned på stan för att titta på Züri Fäscht medans jag stannar hemma och plockar i ordning och leker med datorn.

7 juli, lördag
Väderprognosen har sagt att det skulle komma ett regnväder rullande in från sydväst under lördag förmiddag. Så mina planer var att vi skulle komma iväg tidigt på lördagsmorgonen och åka ned till alperna sydost om Zürich innan regnet hann komma dit. Men både jag och våra gäster var litet trötta så att vi hann inte komma iväg innan regnet rullade in över Zürich. Prata om platt fall!!

Vi börjar planera om och kommer fram till att vi sätter oss hemma och njuter av kaffet som vi kokat och hällt på termos inför vår utflykt i alperna. När Alice somnar sittande i sin barnstol så tänker vi att vi har väntat länge nog så vi ger upp hoppet om att komma ut i Alperna så vi lägger Alice och njuter litet till. När Alice sedan vaknar så åker vi till Spreitenbachs köpcentrum och fönster shoppar litet. När vi kommer dit så möter kaoset oss. Men hallå vad hade vi förväntat oss, efter 3 veckor av perfekt väder med solsken värme och varmt vatten så är alla Schweizare redo för att tillbringa en regnig lördag i shoppingcentret och vi kom helt oskuldsfulla in i detta kaos. På 10 km bilresa så har vi sett resultatet av två krockar. Efter att vi har vandrat runt i köpcentret fram tills att det stängde så vandrar vi glatt ned till bilen på lägsta källar våningen och tänkte att vi skulle åka direkt ut i det fria och sedan hem, men...

Kaoset som vi såg på vägen in var INGET i jämförelse med det som vi mötte när vi skulle ut. Alla skulle ut ur parkeringshuset samtidigt som oss! Det tog 40 minuter innan vi kom ut ur parkeringshuset. först så stod vi stilla i 35 minuter och såg några intressanta försök att tränga sig in i kön ut, och sedan när alla på våningarna ovanför hade kommit iväg så började vår kö till slut på att röra sig... Summa summarum: KAOS.

Sedan så åkte vi hem och började förbereda Raclette osten som vi skulle äta till middag medans vi tittade på EM finalen i damfotboll mellan Sverige och Tyskland. Maten blev bra, men matchen var dålig eftersom Sverige förlorade med 0-1 efter Golden Goal och efter en riktigt heroisk insats. Sverige var värda att vinna, Patriot patriot. När matchen var slut och vi hade tittat litet i Grappa-flaskan så kom jag på att fyrverkeriet började närma sig och jag och Patrik älgade iväg upp över Käferberg för att se det vi kunde av fyrverkeriet. Efter en promenad i rask takt så missade vi bara 10 minuter av 35 men fick 25 väldigt vackra minuter av fyverkerier ackompanierad av klassisk musik som de sände ut på radio. Musiken och fyrverkerinerna var inte helt synkroniserat men det var mycket vackert och pampigt ändå, man kunde tänka sig att det hade kostat många CHF. Jag fick i alla fall också uppleva litet av Züri Fäscht. Tillslut.

8 juli, söndag
Det är söndag och stora utflyktsdagen. Väderprognosen lovar inte så gott så har vi bestämt oss för att åka till Murgtal söder om Walensee och gå en liten tur på lederna som leder upp till Murgsee. Så vi packar vår picnickryggsäck med vår nya termos och sätter iväg mot Walensee. Vägen ut ur Zürich är relativt tom på bilar, inte riktigt som norrländska vägar på tisdagmorgonen men ännu längre från Florens i rusningstrafik... Vi kommer fram till Walensee och börjar klättra upp i Murgtal, halvvägs upp så får man stanna vid en parkeringsautomat och betala 5 CHF i parkeringsavgift för en ett dygn, det var minimiavgiften. Vi vandrar i ca trekvart uppåt och sätter oss sedan och fikar. Sedan vandrar vi ner och åker till en resturang som erbjuder en mycket vacker panorama utsikt över Walensee. Vi hinner lagom komma dit och beställa maten innan de första regndropparna börjar falla. Som tur är så finns det tak. När vi åker hem så bestämmer vi oss för att åka genom Rapperswil för att undvika trafiken genom Zürich men hamnar istället i en lång över hela dammen som delar zürichsee i två delar... Skit vi får tillbringa 1 timme i kö idag igen

11 juli, onsdag
Familjen Nielsens kommer och de har timat det bra med grillkvällen på jobbet. Vi tar emot dem med en kopp kaffe och litet hembakad chokladkaka som Bodil och Emil har gjort och åker sedan iväg och grillar och äter i Waldhüesli i skogen nära Zoo. Vi lär också Schweizarna att spela Kubb, mitt lag Jag, Peter och XXX vinner självklart över Lars, Linos och Essi.

12 juli, torsdag
Jobb på dagen och grillkväll hemma hos Lino på kvällen. Lino hade mycket vin och fantastiskt mört kött. Det blev mycket vin.

13 juli, fredag
Morgonen var tung efter att Alice hade väckt oss 3 gånger under natten. Jag och Lars jobbar på dagen. På kvällen så går vi ut på den obligatoriska promenaden upp till Käferberg och titta på utsikten över Zürich stadskärna sedan går vi hem och äter den obligatoriska Rachletten.

14 juli, lördag
Planerna är att ta ut Nielsens till ett ställe där de kan se litet alper och få vandra litet. Bodil, Alice och Emil stannar hemma så att vi kan packa in oss i en bil. Det finns litet olika val men det verkar som om det kommer att komma in ett litet regnväder från nordväst så att jag väljer att åka till de östra delarna av Schweiz. Vi kommer iväg vid 10.30 och sedan så finns det två val. Antingen Brugg och Arfenbühl norr om Walensee som är det närmaste stället eller Braunwald vid Linthal som ligger ca en halvtimme längre bort men som lovar litet bättre utsikter. Så när vi kommit en bit på vägen så presenterar jag förslaget för Lars och efter litet diskuterande så kommer vi fram till att Braunwald är bästa valet. Braunwald är helt bilfritt och ligger uppe på en lutande platå. Det enda motoriserade sättet att ta sig upp är att ta järnvägen, med vagnar som dras upp av stålvajrar, från Linthal. Tur och retur kostar resan 16.5 per vuxen och halva priset för barn mellan 5 och 20. Avgångstiderna är X.25 och X.55 (från både by och dal). Braunwald är en vacker liten stug-/hotellby som lever på turister (möjligtvis också jordbruk). På vintern finns det några skidliftar som går och på sommaren finns det också möjligheter till en massa aktivieter såsom vandring, klättring, paragliding etc det fanns också två tennisbanor...

När vi tagit oss upp med tåget så tänker vi dela upp oss så att Flickorna (Ingrid, Marie och Karin) får gå för sig själva och vi grabbar får gå med ett litet högre tempo... För att alla skall bli nöjda och glada så sätter vi oss och delar upp fikat som vi har tagit med oss. Sedan så vandrar vi grabbar uppåt i en timme och en kvart och sedan tillbaka på 45 minuter. Vi går i den stekande hettan upp bland husen och hotellen. Vandrar genom en liten skog med knappt svalkande vindar och sedan längs en liten del av en skidbacke nästan hela tiden med vakra vyer av Glarnerland och Alperna. På vägen ned så vandrar vi genom ett ställe som kallas Edelsteinspalte en stockholmare skulle kalla det för en trång gränd i gamla stan fast ute i naturen. Det verkar som om det kan finnas tillfälle för mycket vackra vandringsturer där uppe och jag undrar om jag inte skall ta med mig Pappa och Elisabet dit. På vägen hem så passerar vi nedanför ett ställe som heter Mullern där det också verkar som om det finns bra möjligheter att vandra och få några vackra vyer av alperna. På vägen hem så försöker vi undvika kaoset vid Zürich och vid bron över till rapperswil så att vi åker öster och norr om hela Zürichsee. Vi lämnar sedan av grabbarna och Lars vid Lino.

På kvällen har Renata insisterat på att vi skall komma till dem och äta så att jag ta mig en snabbdusch innan vi pallrar oss dit och njuter av en god italiensk måltid; melon och skinka till förrätt och pasta med tre olika pastasåser till varmrätt tillsammans med sallad (vilket är mycket svenskt) till och slutligen glass till efterrätt.

juli, dag

25 juli, onsdag
Vädret är underbart och vi har gäster så att jag har tagit en dag ledigt för att guida dem på en liten vandring i alperna. Vi sätter oss i bilarna och vi leder vägen. På vägen så händer det igen, jag leder ännu ett par av våra vänner in i fördärvet. På samma sätt som med Vikströms så leder jag dem in i en fortkörningskontroll där de fastnar, och blir av med 120 CHF.

Vi åker till

26 juli, torsdag
Bodil visar Per och Ulrika Zürich centrum innan de sätter sig i bilen för att åka mot Sverige.

28 juli, lördag
Det är varmt. Vi åker till Kindhausen-badet. Vi badar och njuter av livet. Efter badet så åker vi till Waro i IKEA huset och handlar mat. När jag skall betala så står det att det bara finns ca 2100 CHF på kontot men det borde finnas ca 5000 CHF på kontot, och ångesten sätter in om vad som har hänt och hur vi skall klara oss på pengarna, hyran som är på 1850 har vi ännu inte betalt.

29 juli, söndag
Vi ringer till farfar och grattar honom. På lördagskvällen så tänkte vi att vi skulle ge oss av till alperna, Braunwald. Där skulle vi vandra litet så att Bodil skulle få se den gamla bilfria kurorten. På morgonen tycker vi att Alice är väldigt varm så att vi ger upp hoppet och sätter oss i bilen för att åka till sjön Katzensee som ligger aldeles bredvid vår by. Väl där så är hela parkeringsplatsen full så att då tänker vi att vi kan åka till Greifensee istället. Resan till Uster (som ligger intill Greifensee) går så bra (Alice somnar) så att vi tänker att vi kanske kan åka till Braunwald ändå. Så vi ger oss in i Uster för att leta reda på en Postomat, så att vi kan betala tåg och linbaneresorna i Braunwald. Men slumpen vill verkligen inte att vi skall till Braunwald, den enda Postomaten som vi kunde hitta var stängd. Så vi åker till stranden istället. Fikar, har det bra i gräset, går en sväng och tittar på en skördetröska. Sedan åker vi hem och lägger barnen.


Lars Eriksson
Last modified: Sun Jul 29 18:10:39 W. Europe Daylight Time 2001